VOGIN Fonds algoritme

ACHTER DE ALGORITMEN

Maak kennis met de wereld van gigantische datastromen en briljante wiskundige formules

Van de TomTom in je auto tot en met de advertenties naast je persoonlijke online zoekgedrag; algoritmen bepalen grote onderdelen van ons leven. Toch zijn weinig mensen zich hiervan bewust. Laat staan dat ze echt snappen waar hun data voor gebruikt wordt.

“Achter de Algoritmen” laat de wereld zien áchter big data en kunstmatige intelligentie. We maken kennis met de belangrijkste algoritmen en hun bedenkers. Hoe werken ze? Wat voor data hebben ze nodig? En waar zien we ze terug in ons dagelijks leven?

Het project bestaat uit een lijst (1) die jaarlijks wordt gepubliceerd en een daaraan gekoppelde expositie (2).

  1. Hall of Fame

De lijst is geïnspireerd door de Internet Hall of Fame (zeg maar de Oscars van de Internet Technologie). Wij hebben aan wetenschappers van onder meer de UVA, CERN en Princeton gevraagd welke algoritmen volgens hen de grootste impact hebben gehad binnen hun vakgebied (categorie: fundamenteel). Dezelfde vragen hebben we gesteld aan vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (categorie: toegepast).

Het resultaat is dat we jaarlijks per categorie twee, maximaal drie algoritmen zullen toelaten tot de Algorithm Hall of Fame. Dit zal gedaan worden volgens een officiële ceremonie.

  1. Installaties

Daarnaast koppelen we elk van de genomineerden aan een kunstenaar. De kunstenaar wordt uitgedaagd om de essentie van het algoritme te verbeelden in een (interactief) kunstwerk. Deze werken worden vervolgens op toernee gezet langs plekken waar het gewone publiek ermee in aanraking komt.

Debat

Het debat rond automatisering en toenemende intelligentie bij machines is op dit moment gepolariseerd. Mensen zijn of heel enthousiast (Ik heb geen privacy en dat is prima) of heel sceptisch (Digitalisering maakt dingen kapot). Kunst is altijd een veilige plek geweest om mensen op een andere manier naar de wereld te laten kijken.

Inzender: Stichting Lowercase, Jim Stolze

VOGIN Fonds  – mede mogelijk gemaakt door GO Fonds.