Organisatie

VOGIN maakt kennis

Data, informatie, kennis, content, internet, de cloud: onder ieders hand bereik en in allerlei vormen vervlochten met ons dagelijks bestaan. Ooit was dat anders, werd er gepionierd, moest veel worden bevochten: op database producers, op host-organisaties en op telecombedrijven als de toen malige PTT.

Online-informatie, nu een doodgewone commodity, deed begin 1974 zijn intrede in de Nederlandse bibliotheek- en documentatiesector, en het was van meet af aan de dood of de gladiolen, verkommeren of aanhaken. Dat laatste dus, met vallen en opstaan, zeker, maar in een ambiance van unieke saamhorigheid en tomeloze drang om barrières te slechten en problemen op te lossen. Terminals, trage modems, lawaaiige kettingprinters en krakkemikkige telefoonlijnen, dat was het instrumentarium. Gedreven waren de gangmakers van toen en het was die gedrevenheid
die in 1977 leidde tot de oprichting van VOGIN, de Nederlandse Vereniging van Gebruikers van Online informatiesystemen. Het waren mensen met zeggenschap, aanzien, positie en, bovenal, visie!

Inmiddels bevinden wij ons nog steeds in een continue veranderende wereld met een hoge mate van onzekerheid, complexiteit en gigantisch veel informatie. De mogelijkheden zijn niet meer te overzien en de wereld van informatie ontwikkelt zich razendsnel. In deze chaos zet VOGIN zich in om een wegwijzer te zijn voor kennis professionals.  VOGIN organiseert cursussen en workshops, beheert een fonds voor innovatieve ideëen en initieert ook eigen onderzoek.