pixel people

VOGIN is blij te kunnen melden dat het VOGIN Fonds project “Pixel People” op 7 maart live gaat onder de nieuwe naam ‘Eindhoven Data Parcours’!

Het “Pixel People” project is een initiatief van Smart Homes en MAD emergent art center.

Er was een idee ontstaan om ‘iets’ te doen met de “slimste woning van Nederland”, gelegen naast het Evoluon in Eindhoven in combinatie met de “smart City” Strijp-S wat daar vlak bij is. De initiatiefnemers wilden mensen kennis laten maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebeid van digitalisering thuis en in de openbare ruimte.

Begin 2018 schreef VOGIN een project call uit met de volgende doelstelling:

“Het VOGIN Fonds wil de groeiende en onmisbare rol die kennis- & informatie(technologie) speelt zichtbaar maken, en de samenleving voorzien van kennis en kunde om de rol van kennis- & informatie(technologie) beter te begrijpen en de toepassing ervan beter in te zetten.” 

Het “Pixel People” idee  sloot daar goed op aan en er is een project voorstel ingediend. Begin 2018 is het project voorstel goedgekeurd door VOGIN GO Fonds die voor dit project de subsidie verstrekker is. De doelstellingen van dit project zijn:

  • Pixel People ontwikkelt een ‘Experience’ waarin onzichtbare digitale informatiestromen zichtbaar en – waar mogelijk – tastbaar worden.
  • Mensen bewust maken van gepaste en ongepaste, maar vooral onzichtbare informatiestromen en de mogelijke invloed hiervan op het individu en de maatschappij.
  • Dit moet de deelnemers bewust maken en uiteindelijk actiever en vaardiger maken in het bewaken en op de juiste manier delen van hun identiteit – online en offline.
  • “Eindhoven Data Parcours” zal zowel de negatieve als de positieve kant van de “digitale revolutie” belichten.
  • Met “Eindhoven Data Parcours” moet er een zo groot mogelijk aantal mensen bereikt worden. Om dit te bewerkstelligen moet “Eindhoven Data Parcours” voor zich zelf reclame maken en tot een exploitabel concept leiden.

Met het Eindhoven Data Parcours moet op een speelse wijze de bovenstaande boodschap over de bühne gebracht worden. Er is gezocht naar een “spelvorm” die mensen aanspreekt. Of dat gelukt is moet in de praktijk blijken.

De makers: “De slimste woning is het startpunt van de route. We laten deelnemers het een en andere zien van wat de digitalisering in onze woningen voor mogelijkheden geeft.  Daarnaast hebben we een applicatie ontwikkeld op een tablet die de deelnemers begeleiden op hun tocht van de slimste woning naar Stijp-S (een stadswijk in Eindhoven) en weer terug. De applicatie op is gebouwd in Unity en laat locatie gestuurd (GPS) markante punten in de route zien aan de deelnemers. De applicatie is “open source” en kan ter beschikking gesteld worden om vergelijkbare “wandelingen” in andere steden mogelijk te maken.

De route is ca. 3km door de stadswijk Strijp-S, die bekend staat als een “smart-City”.  Tijdens de tour laten we deelnemers kennis maken met wat hiervan in de openbare ruimte te zien is. Er zijn een paar spel elementen ingebouwd die de deelnemers uitdagen en ze tevens an het denken zet.

De tour eindigt weer in de slimste woning bij het Evoluon waar onder het genot van een drankje een nabeschouwing/discussie plaats vindt.”

Alle informatie van Eindhoven Data Parcours is “open source” en kan opgevraagd worden en gebruikt worden op andere plaatsen in Nederland (of daarbuiten). Zowel de gedetailleerde draaiboek als de software op de tablet is beschikbaar.

Loop het Eindhoven Data parcours, aanmelden kan hier.