


Kies voor Informatie (2015)

Pop-up bibliotheek
En hoe is het nu met…
Dime
Hoe gaat het met Dime?
Bij Dime gaat het goed! Na de crowdfunding, waarbij het VOGIN fonds heeft bijgedragen, hebben we de basis van het platform laten bouwen. Hiermee zijn wij in eerste instantie mee van start gegaan na onze lancering. We zijn er wel achter gekomen dat het systeem nog niet optimaal is en niet helemaal future-proof gebouwd is. Om deze reden willen we opnieuw aan de slag met het ontwikkelen van een optimaal product waarmee we beter onze afnemers kunnen bedienen en het voor gebruikers veel leuker wordt om zich aan te melden.
Waarin heeft het VOGIN fonds veel bijgedragen?
Het VOGIN fonds heeft een cruciale bijdrage geleverd aan onze crowdfunding, waar we uiteindelijk bijna 35.000 euro mee hebben opgehaald!
Wat zijn de uitdagingen voor aankomende 3 maanden?
Om de techniek te verbeteren hebben we een professioneel ontwikkelteam nodig. Momenteel zijn we bezig om dit op te zetten. Hiervoor is een investering nodig en we zijn onze mogelijkheden nu in kaart aan het brengen.
BOLAS
Hoe gaat het met BOLAS?
De informatiemarkt is sterk in beweging en BOLAS staat hier middenin. De bibliotheekwereld speelt hierin een belangrijke rol en zien wij als een waardevolle partner. Op de onderwijsbeurs (de NOT) benadrukte zoekspecialist Ewoud Sanders opnieuw het belang van informatievaardigheden in het onderwijs, zie: https://www.youtube.com/watch?v=kSC9vDfYQls.
Het afgelopen schooljaar hebben wij met een zestal scholen pilot gedraaid. De reacties zijn erg positief en we verwachten in het aankomend schooljaar dit aantal te verdubbelen. Daarnaast hebben wij het acceleratorprogramma van universiteitsincubator UtrechtInc. succesvol doorlopen. Na een pitch voor de Rabobank kregen we daarbij toegang tot €18.000.
Waarin heeft het VOGIN fonds veel bijgedragen?
De subsidie heeft een impuls gegeven aan de ontwikkeling van onze rapportage. BOLAS rapporteert automatisch de gehanteerde zoekstrategieën, de literatuurlijst en de werkverdeling bij een project. Dit maakt BOLAS een leermiddel die docenten gebruiken bij het beoordelen van werkstukken. Het zorgt bij leerlingen en docenten voor meer bewustzijn over het zoekgedrag en bronnengebruik en daarom voor een kwaliteitsverhoging.
Wat zijn de uitdagingen voor aankomende 3 maanden?
Op dit moment ontwikkelen wij met een partner een digitale toets op het gebied van informatievaardigheden. Deze toets geeft inzicht in de competenties van leerlingen en docenten. Tegelijkertijd geeft het aan waar nog leemtes zijn. Door het gebruik van BOLAS kan er aan deze leemtes gewerkt worden. Daarnaast zijn we met verschillende uitgeverijen in gesprek om hun content doorzoekbaar te maken binnen ons platform. Op naar het aankomend schooljaar!
Pop-up Bibliotheek
Hoe gaat het met de Pop-up Bibliotheek?
Op dit moment zijn er gesprekken geweest met een bibliotheek die belangstelling heeft voor dit concept. Daarnaast heb ik leuke reacties van andere instellingen buiten Nederland via twitter ontvangen. Interessant om te zien dat het onderwerp leeft.
Waarin heeft het VOGIN Fonds veel bijgedragen?
Het Vogin Fonds heeft mij de mogelijkheid gegeven om dit concept te toetsen in de praktijk en te inventariseren wat er nu al is.
Wat zijn de uitdagingen voor aankomende 3 maanden?
Dat ik dit concept in de praktijk kan toepassen. Het gaat er om dat bibliotheekmedewerkers/informatieprofessionals kennisdelen en reacties en wensen van gebruikers verzamelen in een vroeg stadium. Mijn advies: wacht niet totdat een product of dienst af is om deze ‘over te brengen’ naar de mensen voor wie dit bedoeld is. Ga eerder in gesprek, betrek je gebruikers erbij, vertel wat je te bieden hebt en neem de meningen van anderen serieus bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten!