Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen
Calls
Per jaar is er een call voor innovatieve projecten.
De eerstvolgende deadline is: 1 februari 2019
Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen
Vanwege strategische heroriëntatie is het Fonds momenteel gesloten.
We leven in een informatiemaatschappij. Een kenniseconomie. Een tijdperk waarin informatie en kennis een centrale en essentiële rol speelt.
Het aanbod en gebruik van kennis- & informatie(technologie) zal de komende jaren exponentieel toe blijven nemen in alle facetten van ons leven. De ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden mooie kansen, maar maken onze samenleving – en alle spelers daarin – ook op een nieuwe manier kwetsbaar.
Wij zijn daarom op zoek naar innovatievoorstellen die het verschil kunnen maken en de samenleving helpen om de rol van kennis- & informatie(technologie) beter te begrijpen en de toepassing ervan beter in te zetten.
Het thema van deze call is: (cultureel) erfgoed!
Download hier de online brochure (pdf).
Het VOGIN Fonds wordt mede mogelijk gemaakt door GO Fonds.
Heb jij een innovatief idee dat past bij onze ambitie en zoek je financiële ondersteuning om dit te realiseren?
Op de hierna volgende pagina’s lees je hoe het werkt en welke criteria we hanteren.
Voldoet jouw idee aan de criteria? Dien dan online op onze website jouw aanvraag in voor 1 februari 2019!
Klik hier voor het online aanvraagformulier!
Wil je eerst even zien welke vragen gesteld worden? Hier een pdf versie, soms handiger.
Voor vragen kun je contact opnemen met:
Erwin la Roi
info@vogin.nl
Per jaar is er een call voor innovatieve projecten.
De eerstvolgende deadline is: 1 februari 2019
Bekijk de criteria in de hierna volgende pagina’s. Als het idee aan de criteria voldoet, dien je online een aanvraag in door het project kort en bondig te formuleren en in te dienen. Er kan financiering tot een maximum van €100.000,- worden aangevraagd
De aanvragen worden binnen vier weken na de deadline (dus 1 maart 2019) – aan de hand van criteria – getoetst door de commissie. Je ontvangt een toekenningsbrief of een afwijzingsbrief
Als de aanvraag wordt goedgekeurd, word je gevraagd om een uitgebreid projectplan uit te werken. Daarin vragen we onder meer om een gedetailleerde beschrijving van de aanpak, de uitvoering, de planning, de organisatiestructuur en taakverdeling, en de begroting. Je ontvangt een overzicht van te beschrijven onderdelen en de bijlagen die nodig zijn. Voor het maken van dit projectplan wordt 10% van de financiering uitgekeerd.
Als het projectplan goed in elkaar zit, start je met de uitvoering. Tenminste twee maal per jaar laat je ons zien hoe het ervoor staat. Tijdens de uitvoering van het project wordt 50% van de toegekende financiering uitgekeerd.
Fase 3 is de laatste fase, waarin je het project oplevert, het eindresultaat toont en de projectresultaten open deelt. Dit is tevens het moment van de eindverantwoording (waarin we vanzelfsprekend ook vragen om een financiële verantwoording om na te gaan of het geld is besteed zoals bedoeld). Na ontvangst van de verantwoording ontvang je de resterende 40% van de toegekende financiering
Of een project in aanmerking komt voor financiering hangt af van verschillende zaken. Dit zijn de richtlijnen die we hanteren.
Het project levert een directe bijdrage aan de doelstelling van het VOGIN Fonds en heeft de potentie op langere termijn impact te hebben op deze doelstelling. Onze doelstelling: Het VOGIN Fonds wil de groeiende en onmisbare rol die kennis- & informatie(technologie) speelt zichtbaar maken, en de samenleving voorzien van kennis en kunde om de rol van kennis- & informatie(technologie) beter te begrijpen en de toepassing ervan beter in te zetten.
Het project dient een breder maatschappelijk belang. Hiermee bedoelen wij dat het project maatschappelijke meerwaarde heeft; een bredere maatschappelijke betekenis en maatschappelijke impact. Projecten met impact op één enkel bedrijf of persoon komen niet voor financiering in aanmerking. Projecten met commerciële potentie kunnen in aanmerking komen, mits het maatschappelijk doel voorop staat en de winst ten goede komt aan dit doel. Wij ondersteunen geen projecten waarbij de resultaten alleen de aanvrager ten goede komt. Wij ondersteunen tevens geen projecten met een religieus of politiek doel.
Het thema van deze call is: (cultureel) erfgoed. Dat betekent dat het project meerwaarde levert aan en impact heeft op de (culturele) erfgoed sector.
Het project is innovatief. Onder innovatie verstaan wij een ontwikkelingsproces dat resulteert in iets nieuws, iets ‘anders’, iets dat nieuwe waarde creëert en een niet-triviale verandering teweeg brengt. Het ontwikkelen of verbeteren van diensten of producten of het (verder) in gebruik nemen van reeds bestaande producten, zonder dat sprake is van
substantiële innovatie komen niet voor financiering in aanmerking.
We ondersteunen levensvatbare projecten die (economisch) duurzaam worden ontwikkeld, zodat zij kunnen voortbestaan na de financieringsperiode. Het project biedt voldoende kansen om uit te groeien tot een bruikbaar product of een bruikbare dienst die (op wat voor manier dan ook) voort blijft bestaan, wordt ingebed en verder groeit als onze tijdelijke bijdrage ophoudt.
VOGIN Fonds is er voor iedereen (starters, verenigingen, coöperaties, particulieren, teams, coalities, bedrijven) met passie, ambitie en doorzettingsvermogen. VOGIN Fonds ondersteunt partijen die zelf onvoldoende financiële middelen ter beschikking hebben en niet vanzelfsprekend financiering kunnen vinden. Een belangrijke voorwaarde is dat aanvragers beschikken over voldoende en aantoonbare capaciteit en expertise om het project tot een succes te maken. De benodigde expertise is zoveel mogelijk in het team aanwezig, aangevuld door een kwalitatief hoogstaand netwerk van samenwerkingspartners.
Het is mogelijk om 100% van de kosten bij ons aan te vragen. Voordat we een bijdrage doen, moet de noodzaak daarvoor echter wel duidelijk zijn. Bij voorkeur draagt de aanvrager een deel van de kosten zelf. Met name bij grotere projecten strekt een goede financieringsmix tot aanbeveling: als de aanvrager meerdere financiers aan zich weet te binden en/of de partners in het project een (financiële) bijdrage leveren. Ondersteuning vanuit het VOGIN Fonds kan ook helpen om andere financiers aan te trekken. VOGIN Fonds ondersteunt ook projecten die op het moment van toekennen al van start zijn gegaan, maar alleen de kosten na toekenning van de financiële bijdrage van VOGIN Fonds kunnen worden opgevoerd in de projectbegroting. Wij financieren geen kosten die al gemaakt zijn (financiering achteraf). Ook structurele organisatie- en exploitatiekosten en niet-projectgebonden (salaris)kosten worden niet gefinancierd.
De aanvrager moet gevestigd zijn in Nederland. Het project heeft in eerste instantie (maatschappelijke) impact in Nederland.
Het project heeft idealiter een looptijd van minimaal 6 maanden en is binnen 2 jaar afgerond.
De ontvanger van de ondersteuning zal de resultaten van het project, alsmede de kennis die is opgedaan, open delen met anderen. Een samenvatting van het project wordt openbaar gemaakt op de website van VOGIN Fonds. Dit gebeurt in overleg, met inachtneming van het (nog) niet openbaar maken van vertrouwelijke zaken die de innovatie niet ten goede komen. De ontvanger is bereid om VOGIN Fonds en stichting GO Fonds te vermelden in de communicatie uitingen die betrekking hebben op het project, en resultaten te presenteren in uitingen en events van VOGIN.
Het project wordt door, of in samenwerking met, de doelgroep (de mensen voor wie het initiatief bedoeld is) ontwikkeld.
Bijvoorbeeld innovaties die helpen om kennis en vaardigheden te versterken op het gebied op het gebied van Information Assessment, Critical Thinking of Search & Information Retrieval. Of projecten die mensen bewust maakt of aan het denken zet, bijvoorbeeld over privacy, veiligheid, fake news, open bronnen of vormen van toegang tot informatie.
In het verleden heeft het VOGIN Fonds ook kleinschaliger projecten ondersteund